Ένα από τα συμπτώματα της Ελλάδας την περίοδο της κρίσης είναι και αυτό της απόλυτης αλήθειας. Κόμματα, βουλευτές και πολίτες εμφανίζονται να κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, μια αλήθεια όμως που δεν είναι προϊόν συζήτησης, προτάσεων και δομημένου διαλόγου αλλά μάλλον μιας προσωπικής ή κομματικής φιλοδοξίας. Αν η παραπάνω παραδοχή αποτελεί τον κανόνα σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Μια τέτοια είναι και η υποψηφιότητα της κ. Βούλας Ελευθεριάδου με το κόμμα της ΝΔ. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς τις τόσες συναντήσεις που πραγματοποίησε με φορείς και πολίτες της Ροδόπης όλο αυτό το διάστημα, παρά ως μια προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων και προσπάθειας εξεύρεσης λύσεων μέσα από το διάλογο. Παρότι η ίδια είναι καταξιωμένη στο επάγγελμα που επέλεξε να υπηρετεί, αποφάσισε να θέσει τον εαυτό της για άλλη μια φορά στην κρίση του εκλογικού σώματος της Ροδόπης ζητώντας ψήφο όχι αγανάκτησης και διαμαρτυρίας αλλά μια δημιουργική ψήφο σύνθεσης.
«Η κρίση έχει γκρεμίσει τα ιδεολογικά τείχη» θα πει η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΠτΘ» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «μας ενώνει η προσπάθεια, η Ροδόπη να βιώσει καλύτερες ημέρες» δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητας της κόντρα σε διχαστικές ρητορείες που ως είθισται εμφανίζονται στη Ροδόπη κατά τις προεκλογικές περιόδους. Όπως φρόντισε η ίδια μάλιστα να καταστήσει σαφές από την αρχή της συνομιλίας μας χάρις στο επάγγελμα της έμαθε να αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους ίσα και με σεβασμό.
Βούλα Ελευθεριάδου όμως…
«Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα όπως και η ιατρική»
ΠτΘ: κ.Ελευθεριάδου, είστε για δεύτερη συνεχόμενη φορά υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Τι σας ωθεί να ασχολείστε με την πολιτική από τη στιγμή που είστε μια επιτυχημένη ιατρός και πώς καταφέρνετε να τα συνδυάζετε όλα;
Β.Ε.: Όταν υπάρχει θέληση τα πάντα είναι εφικτά. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα όπως και η ιατρική. Κάθε μέρα συναντιέμαι με δεκάδες συμπολίτες μου, οι οποίοι μου ανοίγουν την ψυχή τους. Η σχέση γιατρού ασθενή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μόνο επαγγελματική, είναι μια επαφή που ξεπερνάει τα καθιερωμένα.
«Ενώ θα μπορούσα να έχω πολλά, επέλεξα να μην έχω τίποτα, δεν ήθελα να συνομιλώ με τον κόσμο από σχέση ισχύος»
ΠτΘ: Ποια είναι η εμπειρία σας από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές; Ο κόσμος υποστηρίζει πως για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική παίρνει ανταλλάγματα. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Β.Ε.: Οι προηγούμενες εκλογές ήταν εμπειρία ζωής, αν και κλήθηκα να συμμετάσχω τις τελευταίες ημέρες, κάτω από φοβερές αντιξοότητες και χωρίς καμιά βοήθεια έδωσα την μάχη μου, την οποία είμαι πεπεισμένη πως ο κόσμος εκτίμησε. Όσο για ανταλλάγματα, η διαδρομή μου αποδεικνύει πως μπήκα στην πολιτική μόνο για να προσφέρω κι όχι να πάρω. Με είδατε πουθενά σε καμία θέση; Ή με είδατε πουθενά να μετέχω σε κανένα συμβούλιο έμμισθο ή μη; Γιατρός ήμουν πριν τις εκλογές και γιατρός παρέμεινα και μετά τις εκλογές. Ενώ θα μπορούσα να έχω πολλά, επέλεξα να μην έχω τίποτα, δεν ήθελα να συνομιλώ με τον κόσμο από σχέση ισχύος.
«Το ύψος του πήχη τον καθορίζουν πάντα οι ψηφοφόροι»
ΠτΘ: Πώς βλέπετε την πορεία σας σ’ αυτές τις εκλογές; Φαίνεται πως είστε αισιόδοξη και βάζετε τον πήχη πολύ ψηλά…
Β.Ε.: Από μόνος σου όσο και να βάζεις τον πήχη ψηλά δε σημαίνει τίποτα. Το ύψος του πήχη τον καθορίζουν πάντα οι ψηφοφόροι. Το βλέπω στα μάτια τους και στα λόγια τους δύο χρόνια τώρα. Αν κοιτάξετε το προεκλογικό μου φυλλάδιο θα διαπιστώσετε πως το πρόγραμμα μου συμπίπτει απολύτως με τα αυτονόητα που ζητάει ο λαός της Ροδόπης εδώ και δεκαετίες και για ανεξήγητους λόγους δεν υλοποιούνται ενώ κοστίζουν ελάχιστα. Το ότι θα ήμουν υποψήφια και στις επόμενες εκλογές ήταν μια κεντρική απόφαση που πάρθηκε την επομένη των εκλογών του 2012. Είχα λοιπόν τον απαραίτητο χρόνο για να διαμορφώσω και να προτείνω ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης για τη Ροδόπη. Επί δυόμισι χρόνια γυρνούσα την Ροδόπη, κατέγραφα κάθε παράπονο αλλά και κάθε πρόταση από φορείς, συλλόγους ή απλούς ανθρώπους. Δεν σας κρύβω ότι κατέβηκα πολλές φορές και στην Αθήνα προκειμένου να θέσω τα ζητήματα σε υψηλά ιστάμενους και εμπειρογνώμονες και να ζητήσω εφικτές και απλές λύσεις.
ΠτΘ: Αν υποθέσουμε πως ο λαός θα σας τιμήσει με την ψήφο του και εκλεγείτε, πώς μας εγγυάστε ότι θα κάνετε όλα όσα υπόσχεστε; Έχετε τη δύναμη-πολιτικές γνωριμίες λένε κάποιοι να επιβάλλετε να γίνουν πράγματα για την Ροδόπη αν το κόμμα σας είναι στην κυβέρνηση ή αν βρεθεί στην αντιπολίτευση όπου δεν θα έχει και την εξουσία στα χέρια του;
Β.Ε.: Κατ’ αρχήν να τονίσω πως πιστεύω ότι ο κόσμος θα ψηφίσει με τη λογική αναλογιζόμενος το μέλλον των παιδιών του και δεν «θα χύσει την καρδάρα με το γάλα» λίγους μήνες πριν την οριστική μας έξοδο από το μνημόνιο. Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. γι’ αυτό το σκοπό αγωνιζόμαστε, να μην πάει ο τόπος πίσω, να μην πεταχτούν στα σκουπίδια πέντε χρόνια απίστευτων θυσιών του λαού. Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ναι έχω όλες τις απαραίτητες πολιτικές γνωριμίες, αλλά είναι λάθος κάποιος να πιστεύει πως το τι θα γίνει σε κάθε νομό εξαρτάται από τα κεντρικά. Μπορεί να ίσχυε πριν μερικά χρόνια, όμως τώρα οι τοπικές κοινωνίες μέσω των αντιπροσώπων τους μπορούν να διαμορφώνουν τη δική τους πολιτική. Μετρημένα στα δάκτυλα είναι αυτά που μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση. Το μέλλον είναι η εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων, η προσέλκυση επενδυτών, η αξιοποίηση και της τελευταίας δυνατότητας αυτού του τόπου. Δεν χρειάζεται κεντρική απόφαση γι’ αυτά ούτε πολλοί πόροι άλλωστε τα χρήματα τώρα έρχονται μέσω της περιφέρειας.
«Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε τοπικά μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γενικές υποδομές στο νομό από την κεντρική κυβέρνηση»
ΠτΘ: Μπορείτε να μας δώσετε ένα δυο παραδείγματα για να καταλάβουν οι αναγνώστες πώς θα γίνουν αυτά;
Β.Ε.: Η οικονομία είναι μια αλυσίδα, αν οι κρίκοι της δεν είναι συνδεμένοι όλοι μαζί, δεν έχεις τίποτα. Θα σας πω κάτι απλό, πάρτε παράδειγμα το σπήλαιο του Κύκλωπα, που αν βρισκόταν σε άλλη χώρα θα προσέλκυε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, στη Ροδόπη όμως όχι μόνο δεν προσελκύει κανέναν αλλά είναι και θαμμένο κάτω από τα πουρνάρια. Και σας ρωτώ χρειάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση για να διατεθούν οι λίγες χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται για την ανάδειξη του σπηλαίου; Και όλο αυτό είναι μία αλυσίδα, αρκεί να αναλογιστείτε πόσοι επαγγελματίες του νομού θα ωφελούνταν από τους επισκέπτες καθώς θα έπρεπε να πηγαίνουν στο σπήλαιο, ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ και τουριστικά και θα αποκτούσαν έτσι νέα πηγή εσόδων. Ξυλαγανή, Προσκυνητές και Μαρώνεια θα μπορούσαν να γίνουν κέντρα στάσης για πώληση σουβενίρ, παροχή καφέ ή φαγητού και τόσα άλλα. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη. Με στοχευμένες παρεμβάσεις παντού, οι Ροδοπίτες μπορούν να δουν το εισόδημά τους να εκτοξεύεται. Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γενικές υποδομές στο νομό από την κεντρική κυβέρνηση.
«Το να περιμένεις στις μέρες μας να βρει χρήματα η κυβέρνηση για να φτιάξει έργα στον τόπο σου είναι πλέον όνειρο απατηλό»
ΠτΘ: Στρέφετε με λίγα λόγια τη μεγαλύτερη προσοχή σας για την ανάπτυξη της Ροδόπης στα έργα που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της περιφέρειας;
Β.Ε.: Φυσικά, αν δεν το έκανα, θα ήμουν μια πολιτικός περασμένης νοοτροπίας που θα υποσχόμουν μεγαλεπήβολα έργα τα οποία όμως στις μέρες μας είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθούν. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια πλέον τα απορροφούν οι περιφέρειες μέσω των σχεδίων που καταθέτουν. Ό,τι και να σας ανακοίνωνα λοιπόν μέσω του προγράμματος μου αν αυτά ήταν αντίθετα στην αναπτυξιακή φιλοσοφία της διοίκησης της περιφέρειας θα ήταν και δύσκολο να υλοποιηθούν άμεσα. Το να περιμένεις στις μέρες μας να βρει χρήματα η κυβέρνηση για να φτιάξει έργα στον τόπο σου είναι πλέον όνειρο απατηλό. Στην ουσία με τις τελευταίες εξελίξεις έχει αλλάξει ο ρόλος του βουλευτή, ο οποίος εκτός του να νομοθετεί για τη γενική πορεία της χώρας πρέπει και να συνεργάζεται στενά με την περιφέρεια και μέσω των αρμοδιοτήτων του να αίρει τα προσκόμματα που υπάρχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Όποιος δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο μπορώ να λέω με τόση σιγουριά πως ό,τι υπόσχομαι είναι και υλοποιήσιμο. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το κομμάτι των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στην περιοχή. Ξέρω πως υπάρχουν επαφές για να έρθουν στην περιοχή επενδυτές που όχι μόνο δεν θα βλάψουν το περιβάλλον (και την υγεία των ανθρώπων) αλλά θα το αναδείξουν. Οι κρούσεις έχουν γίνει, αλλά το μόνο που μας απασχόλησε στην Ροδόπη ήταν η εξόρυξη χρυσού. Αφήσαμε στην αφάνεια άλλες επενδυτικές προτάσεις και αναδείξαμε κάτι βλαπτικό που ήταν προφανές πως δεν μπορούσε να γίνει. Πόλεμος συμφερόντων στην πλάτη μας; Ίσως, η Ροδόπη όμως συνεχίζει να μαστίζεται από την ανεργία. Κάτι πρέπει να γίνει για να το σταματήσουμε.
«Με κανέναν δεν μας χωρίζει τίποτα ίσα ίσα που μας ενώνει η προσπάθεια, η Ροδόπη να βιώσει καλύτερες ημέρες»
ΠτΘ: Κλείνοντας τη συνομιλία μας, τι θέλετε να πείτε απευθυνόμενη στους κατοίκους της Ροδόπης;
Β.Ε.: Ως γιατρός είμαι μαθημένη να βλέπω όλους τους ανθρώπους ίσους. Η κρίση εξάλλου έχει ρίξει προ πολλού τα ιδεολογικά τείχη, με κανέναν δεν μας χωρίζει τίποτα, ίσα ίσα που μας ενώνει η προσπάθεια, η Ροδόπη να βιώσει καλύτερες ημέρες. Ενωμένοι σε ένα κοινό σκοπό για την ανάπτυξη της περιοχής μπορούμε να πετύχουμε πολλά, διαιρεμένοι τίποτα. Από εμάς τους ίδιους με κοινό όραμα, συγκεκριμένο πλάνο, στοχευόμενες κινήσεις, εξαρτάται το μέλλον. Απευθύνω ενωτικό κάλεσμα για κάθε κάτοικο της περιοχής και του λέω «θα είμαι δίπλα σου για την Ροδόπη».
«Το νέο μοντέλο ανάπτυξης, όχι μόνο θα αποφέρει θέσεις εργασίας αλλά θα αλλάξει άρδην και την μέχρι τώρα κατάσταση»
Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό και δεν αναφέρομαι μόνο στους νέους. Αναγκάζουμε πολλά απ’ τα καλύτερα μυαλά της Ροδόπης να φεύγουν για άλλους τόπους. Κάνουμε «εισαγωγές» από την Αθήνα ενώ όσους επιμένουν να μένουν και να προσπαθούν τους κόβουμε τα πόδια. Η λέξη αναξιοκρατία νομίζω ταιριάζει απόλυτα. Ελάχιστες φορές βρίσκει ευκαιρίες ανάδειξης ο καλύτερος, συνήθως αυτές προσφέρονται στους «αρεστότερους». Αν η Ροδόπη δεν βασισθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της, πού θα βασισθεί; Στους μεταφερόμενους που δεν έχουν την παραμικρή γνώση για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ή στους αρεστούς που αντί να δουλέψουν για την περιοχή δουλεύουν για τα συμφέροντα όσων τους προωθούν; Είμαι αποφασισμένη να σπάσω αυτό το απόστημα. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνω και θα εφαρμόσω για το νομό, όχι μόνο θα αποφέρει θέσεις εργασίας αλλά θα αλλάξει άρδην και την μέχρι τώρα κατάσταση.
«Αν η μειονότητα έβγαζε τρεις μουσουλμάνους βουλευτές θα ακύρωνε η ίδια στην πράξη την πολιτική ισοτιμίας των δυο σύνοικων στοιχείων»
Για ποιο λόγο να αντιμετωπίζω διαφορετικά όσους πιστεύουν σε άλλο Θεό; Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί προ πολλού τόσο στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. Μιλώντας γενικά, τις ακρότητες πρέπει να απομονώνουμε απ’ όπου κι αν προέρχονται και όχι τα σύνολα. Τώρα όσο αφορά το δεύτερο σενάριο περί εκλογής τριών μειονοτικών, όσο και να ψάξεις τον τρίτο δεν θα τον βρεις, ας μη γελιόμαστε, αυτά είναι σενάρια που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ανταποκριθούν στη σύνθεση του εκλογικού σώματος. Ακόμα κι αν έβγαιναν οι ψήφοι και η μειονότητα μπορούσε να εκλέξει τρεις στους τρεις, δεν θα το έκανε. Θα ακύρωνε η ίδια στην πράξη την πολιτική ισοτιμίας των δυο σύνοικων στοιχείων. Τέτοιου είδους λάθη δεν τα κάνει ούτε ο πιο αφελής διπλωμάτης. Ας μη παρασυρόμαστε άρα από φήμες. Μπορεί μεν το θέμα να πουλάει και να είναι η αγαπημένη κουβέντα σε όλα σχεδόν τα καφενεία της Ροδόπης όμως σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει βουλευτή από την πλειονότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου